CCOO
Més de 50.000 treballadores i treballadors del primer cicle d'Infantil estan cridats a mobilitzar-se contra la precarietat laboral
La Federació d'Ensenyament titlla d'indignant la pretensió patronal de fixar la retribució dels i les educadores infantils al voltant dels 900 euros mensuals.
ib.ccoo.es 22/02/2019 - 14:05:48

Més de 50.000 treballadores i treballadors del primer cicle d'Infantil estan cridats a mobilitzar-se contra la precarietat laboral

La Federació d'Ensenyament titlla d'indignant la pretensió patronal de fixar la retribució dels i les educadores infantils al voltant dels 900 euros mensuals, o que els i les mestres augmentin la seva jornada laboral, i exigeix unes condicions de treball dignes. Per això, dilluns 25 a les 11h00 ens concentrarem a la Plaça d'Espanya en defensa d'un conveni digne per aquest col·lectiu.

La dignificació del treball d'aquest col·lectiu s'ha convertit en una prioritat per a CCOO. El sector, molt feminitzat (més d'un 90% són dones), precaritzat i poc valorat socialment, es caracteritza per uns salaris molt més baixos que els que perceben altres professionals de l'àmbit educatiu que desenvolupen tasques anàlogues, així com per tot un seguit de pràctiques irregulars que repercuteixen de manera directa sobre les seves condicions laborals: professionals que ocupen llocs de categories inferiors a la qualificació que posseeixen; nombre d'estudiants per aula superior al permès per llei; manca de recursos materials que acaben incidint sobre la salut de treballadores i treballadors; ritme elevat de treball en espais insuficients per al nombre de nens i nenes a que es deu atendre, etc.

La radiografia seria la d'un sector en què els llocs de treball estan ocupats de forma majoritària per dones, amb una edat mitjana que oscil·la entre els 31 i 45 anys, treballen en els llocs de educadora infantil (70%) i mestra (20 %), amb una antiguitat a l'empresa d'entre 5 i més de 10 anys, contracte fix, a temps complet i sense possibilitats de promoció. A més, desenvolupen les seves tasques majoritàriament en jornada partida. La resta de les categories professionals del sector (10%) sol emprar a persones amb un nivell d'estudis bàsics que realitzen tasques poc qualificades i en jornades parcials.

Després de gairebé dos anys de negociacions, en què les patronals han mostrat una actitud immobilista i victimista, sense voler abordar de manera efectiva la problemàtica laboral de més de 50.000 persones i sense moure dels seus plantejaments inicials, CCOO fa una crida a les treballadores i treballadors del sector perquè es concentrin en els propers dies en defensa d'unes retribucions i unes condicions de treball dignes del segle XXI. La pretensió patronal de fixar la retribució dels i les educadores infantils al voltant dels 900 euros mensuals, o que els i les mestres augmentin la seva jornada laboral, és indignant, vergonyosa i mostra la seva més absoluta falta de respecte a l'encomiable tasca d'aquests col·lectius. L'educació en l'etapa més primerenca deixa de ser una prioritat per esdevenir un negoci la principal preocupació és la recerca de rendibilitat econòmica.

Davant la pretensió patronal de perpetuar aquesta situació, sense valorar l'esforç realitzat per les treballadores i els treballadors del sector durant els anys d'una crisi que no van generar, CCOO convoca concentracions a tot l'Estat i fa una crida perquè les famílies se sumin de manera activa en la dignificació d'un primer cicle educatiu de qualitat que constitueix la base inicial de l'aprenentatge dels nens i les nenes. A les Illes Balears la concentració serà dilluns dia 25 a les 11h00 a la Plaça d'Espanya.


Reciente
Visto
Comentado